Tűzvédelmi kapcsoló

A tűzvédelmi kapcsoló a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (azonosító: TvMI 7.1:2015.03.01.) által 2015. március 1-től előírt védelmi eszköz, amelyet bizonyos esetekben alkalmazni kell a napelemes rendszerek telepítésekor. A tűzvédelmi kapcsoló célja a tűzoltó életvédelme tűz esetén.

Milyen esetekben kell tűzvédelmi kapcsolót alkalmazni?

"A DC oldali vezetékek lekapcsolására vonatkozó követelményének kielégítésére elfogadható műszaki megoldás az inverterbe épített DC oldali leválasztás, ha az adott DC kábel épületbe való belépési pontjától indult belső DC nyomvonal teljes hossza nem haladja meg az 5 métert és nem halad át egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon." (TvMI 7.1:2015.03.01. 6.2.2.2.)

Minden esetben, ha a DC kábel nyomvonala több, mint 5 méter és érint lakóteret (a padlás is annak számít), alkalmazni kell a tűzvédelmi kapcsolót.

"A DC leválasztás elhelyezése az épületen kívül és a PV-modulok mellett (pl. a PV modulok tartószerkezetén elhelyezve) kell legyen, ha a napelem modulok részét képező a PV- modulok által lefedett terület(ek) legközelebbi pontja és az épület belépési pontja közötti DC kábelszakasz legrövidebb távolsága több mint 10 m." (TvMI 7.1:2015.03.01. 6.2.2.4.)

Azaz ha a kültérben elhelyezkedő DC nyomvonal az épület belépési pontjáig 10 m-nél hosszabb, szintén alkalmazni kell tűzvédelmi kapcsolót.

A leírás tájékoztató jellegű, a pontos alkalmazási feltételek a TvMI 7.1:2015.03.01 - ben találhatóak.

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.