Napelem mint energiaforrás

A megújuló energiaforrások közül a legstabilabb és ingyenes energiaforrásunk a napenergia.
A nap a földfelszínre átlagosan 1370 W/m2 (napállandó) energiát sugároz.
Magyarországon a napsütéses órák száma 1750 - 2050 óra/év.

nap4

A globális sugárzás összessége Magyarországon, területtől függően 1000 - 1450 kWh/m2 év.

napsutes

Ezt az energiát napelemek segítségével a napfényből villamos árammá alakíthatjuk.

Napjainkban a napelemrendszerek rohamos elterjedésének lehetünk szemtanúi.

Minden vezető gazdasági hatalom jelentős összegeket fektet a megújuló energiák és ezen belül a napenergia fejlesztésére. Lépéseik alapján úgy tűnik, hogy hosszú távon számolnak úgy a megújuló energiákkal, hogy azok a hagyományos erőművek gazdaságos alternatívái lehetnek.

Mit szólnak ehhez az áramszolgáltatók?

A hazai nagy áramszolgáltatók képviselői sokszor még lekicsinylő mosollyal legyintenek a megújuló energiával kapcsolatos felvetésekre. De várhatóan nem lesz mindig így és változni fog a hazai áramszolgáltatók hozzáállása.

Németországban például a 90-es évek végén, mikor a nap és szélenergia támogatása elindult, az ottani áramszolgáltatók keményen lobbiztak a hálózatukat egyenlőtlenül terhelő betáplálás ellen. Néha fúj, néha nem fúj a szél és a napelemek esetén egy egy felhő jelentősen visszaveti a kibocsátott kWh-kat. Miután a német áramszolgáltatás azóta sem omlott össze, a nagy áramszolgáltatók támogatni kezdték a megújuló energiákat. Az áramszolgáltatók következő lépése pedig a megújuló és napelemes piacra való belépés volt és nem is aprózták el. Hogy csak itthon ismert áramszolgáltatókról mondjunk példákat:

A francia EDF (a Démász tulajdonosa) napelemgyárat épít. Az Eon erőműveket épít napelemből, az RWE (az ELMŰ és az ÉMÁSZ tulajdonosa) pedig a világ legnagyobb partközeli szélenergia rendszerében látott fantáziát.

A fenti példák alapján valóban jelentős átrendeződésekre lehet számítani a hagyományos energiaszektorban a megújuló energiák hatására.Biztosan éles reakciókat fog kiváltani az itt érdekelt erőmű tulajdonosok és szakemberek részéről. Alkalmazkodni lesznek kénytelenek a kimerülő fosszilis energiaforrás miatt és előbb utóbb ők is részeseivé válnak a megújuló energiák térnyerésének.

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.