Klíma szótár

744px-Fujitsu-Logo.svg daikin fisher-logo12 gree klima

Az alább leírtak - természetesen a klímaberendezések típusának megfelelően eltérhetnek. Klíma szótárunkat az Önök által leggyakrabban feltett kérdéseknek megfelelően bővítjük. Amennyiben olyan kifejezéssel találkozik amit nem ért, kérjük küldje el nekünk e-mailben. Megpróbálunk segíteni.


R410a és az R407c hűtőközegek
Nem tartalmaznak káros klórszármazékokat, ezért nem veszélyeztetik a környezetünket. Nem mérgezőek és nem gyúlékonyak. Forráspontjuk körülbelül megegyezik a hagyományos freonéval (R22), ezért könnyen kezelhetőek.
Majdnem ugyanakkora energetikai hatásfok érhető el velük, ezért nem kell megnövelni a klímaberendezés méretét.

Ablak klíma

Szerkezetileg nagyon hasonlít a mobil klimához azzal a különbséggel, hogy ezt a készüléket vagy fal-, vagy ablaknyílásba kell elhelyezni. Az ablak klíma szellőztető funkcióval is rendelkezik, így alkalmas rossz, vagy füstös levegőjű helyiségek szellőztetésére is. A cseppzvíz a készülékből a kültérbe csöpög, elvezetéséről illik gondoskodnunk.

Air Exchanger

A klíma berendezés szellőztető csővel rendelkezik, amely biztosítja a szoba részleges légcseréjét.

Aktívszenes elektrosztatikus szűrő
A szűrő megköti a szagokat és a veszélyes gázokat pl. ammóniát (NH3), formaldehidet, stb. Kiszűri a mikroszkópikus méretű porrészecskéket, füstöt, állati szőröket, polleneket egészen 0,01 ľm-ig (6 hónaponként meg kell újítani).
A szűrőrendszer két részből áll:
1. réteg: Egy elektrosztatikus elven működő finom szűrőből, mely kiszűri a mikroszkopikus méretű porrészecskéket.
2. réteg: Egy aktív szén bevonatú rácsból, mely megköti a szagokat és veszélyes gázokat.

Aktívszenes katchin szürő
Az aktívszenes katchin bevonat megbízható védelmet nyújt a baktériumok ellen és megköti a szagokat. A hatékonyság megtartása érdekében a szűrőcsíkokat rendszeresen ki kell cserélni.

Auto Clean
Lásd: Öntisztító, szagtalanító funkció

Automata üzemmód
A klíma készülék automatikusan választja meg a működési üzemmódot (HŰTÉS, FŰTÉS ÜZEMMÓDOT VÁLT) az induláskori hőmérsékletnek megfelelően, és automatikusan állítja be a klíma-ventilátor sebességet.
Induláskor - amikor nagy a különbség a kívánt és a tényleges szobahőmérséklet között - maximális fokozaton indul a ventilátor, majd közelítve a kívánt hőfokhoz a ventilátor sebessége fokozatosan csökken.

Automatikus lamellavezérlés (zsalumozgatás)
A kifújt levegő irányát szabályozó lamellákat több különböző fokozatra lehet állítani. Azok kívánság szerint szabályos időközönként fel-le mozognak, illetve automata üzemmód kiválasztásával mozgásuk automatikus.

Automatikus újraindulás
Áramkimaradás után a klíma készülékek automatikusan újraindulnak a korábbi beállításoknak megfelelően. Van olyan készülék ahol az újra-bekapcsolás ki is iktatható (programozható).

Biofilter
A biofilter egy speciális biológiai enzimet tartalmazó szűrő, mely kiszűri a mikroszkopikus porrészecskéket és egyéb szennyeződéseket, valamint ártalmatlanítja a klímában megtelepedett baktériumokat, gombákat és egyéb mikrobákat.

BLDC motor
A forgórészen belüli erős nyomatékkal és ND mágnesességgel a BLDC motor hatalmas légmennyiséget és nagy statikus nyomást biztosít.

BTU
Klímaberendezések teljesítményének nálunk leginkább használatos mértékegysége. 1 Pint (azaz kb. fél liter) víz hőmérsékletének, 1 Fahrenheit (azaz kb. fél Celsius) fokkal való megemelése 1 óra alatt. Ez egyenlő 1 BTU –val.
Lásd még: Kw

CFC-k káros hatása

A CFC-ben lévő klór felszáll az ózonrétegbe, ahol a napfény hatására reakcióba lép az ózonnal, és lebontja azt. Ez egy láncreakció, ami azt jelenti, hogy egy kevés CFC is nagy mennyiségű ózont képes lebontani. Ha megsértjük az ózonréteget, nincs ami megszűrje a napból érkező UV-sugárzást, ezért az bőrrákot okozhat. Továbbá az UV-sugárzás erősödése károsíthatja a növények génállományát, így felborul az ökoszisztéma egyensúlya.

CHAOS” elmélet
Ez valójában egy természetes, friss levegőáramot jelent. Olyan technológia, ami a befúvó terelőzsalu mozgási sebességének és a klíma ventillátor sebességének változtatáával a természetes szellőt utánozza. A légbefúvás a homogénebb hőmérséklet eloszlás érdekében a helyiség magasabban és alacsonyabban fekvő pontjai közötti hőmérséklet különbséget minimalizálja (javul a hőmérsékleti térkép), ezáltal még kellemesebb környezetet teremt.

COP érték

Egy mértékegység nélküli viszonyszám, ami megmutatja, hogy 1kw befektetett villamos energiából hány Kw fűtési energiát tudunk nyerni (7 oC kint, 2 oC bent = 100%). Minél nagyobb ez a COP hányados, annál jobb hatásfokú a klima berendezésünk és kevesebb energia befektetésével tudja ugyanazt a fűtési energiát leadni. Amennyiben a klima COP értéke meghaladja a 2,75-öt, akkor már olcsóbban fűthetünk klimával, mint gázzal.

Cseppvíz (kondenzvíz)
A klíma működése során, a készülék elpárologtatójára (hűtőtestjére) lecsapódó vízpára. A cseppvíz, a klimatizált helyiség (szoba) levegőjéből származik. A hűtőtest felületi hőmérséklete hűtéskor alacsony, és mivel a klimatizált helyiség (szoba) magas páratartalmú levegője ezen az alacsony hőmérsékletű hűtőtesten áramlik keresztül, a páralecsapódás evidens. Az inverteres klímák esetében a páralecsapódás kisebb lehet, amikor a teljesítmény visszaszabályozott állapotában üzemel a klíma, de teljesen megszüntetni itt sem lehet. Nem csak a beltéri egységben keletkezhet cseppvíz, ugyanis fűtés üzemben működő készüléknél, a páralecsapódás a kültéri egységben keletkezik. A cseppvíz-elvezető csőnek megfelelő lejtéssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a beltériből gond nélkül eltávozhasson a lecsapódott pára. Ha ezt a lejtést nem tudjuk biztosítani, cseppvíz szivattyú közbeiktatására van szükség.

Cseppvíz szivattyú
Ha a keletkező cseppvíz elvezetése nem oldható meg gravitációsan (emelkedő csőszakasz nélkül), cseppzvíz szivattyú, (kondenvíz szivattyú) alkalmazása válhat szükségessé. A cseppvíz szivattyúk egészen kis mérettől indulnak, így akár egy oldalfali beltéri egységben is elhelyezhetőek. Általában a cseppvíz szivattyúk 5-7m-es emelőmagassággal is rendelkeznek, amivel tetőre, padlásra, vagy a következő szint lefolyójába vezethetjük a klíma cseppvizét.

DC inverter
A speciális szabályozó elektronikának és a különlegesen kialakított kompresszornak köszönhetően akár évi 40-45% energia megtakarítás is elérhető a hagyományos fix fordulatú (on-off) klíma berendezésekhez képest. A DC inverteres technológia használatával lehetőség nyílik a kompresszor méretének, zajszintjének csökkentésére, egyúttal teljesítményének és hatékonyságának növelésére.
(Lásd még: Inverter technológia)

Economy (gazdaságos) üzemmód
A gazdaságos üzemmód akár 25%-os megtakarítást is eredményezhet a normál üzemmódhoz képest. Ezt akkor célszerű használni, amikor a szoba már a kívánt hőmérsékletre lett fűtve/hűtve, vagy a szobában tartózkodó kisgyerek vagy idős ember érdekében tartózkodnunk kell a hirtelen hőmérsékletváltoztatástól.

EER érték
Egy mértékegység nélküli viszonyszám, ami megmutatja, hogy 1kw befektetett villamos energiából hány Kw hűtési energiát tudunk nyerni (35
oC kint, 27 oC bent = 100%).

ErP érték
Minimálisan teljesítendő hatékonysági szintet és ennek osztályba sorolását jelenti.

E-ion légtisztító rendszer
A pozitív töltésű mega filter magához vonzza a port, és teljesen megtisztítja a szobát. Semlegesíti a levegőben lévő baktériumokat és penészt.

Éjszakai (Sleep) üzemmód
A ventilátor sebesség vezérlése auto módra áll át. A beállított hőmérséklet 1 óra múlva emelkedik 1 °C-kal hűtéskor ill. 1 °C-kal csökken fűtéskor. 2 óra múlva az eredetileg beállított értékhez képest 2 °C-kal emelkedik ill. csökken üzemmódtól függően, majd a továbbiakban ezt a hőmérsékletet tartja a klímaberendezés. A ventillátor alacsony fokozatra kapcsol.
Nem kell többé aggódnia, hogy megfázik a gyerek éjjel a klímaberendezés miatt! (Az éjszakai üzemmód általában 5 óra múlva (kb. hajnalban) automatikusan kikapcsol, így még energiát is megtakarít.

Elpárologtató
Az elpárologtató a hűtőkör-folyamat azon része, ahol a folyadékállapotú hűtőközeg ismét gázhalmazállapotúvá alakul (elpárolog), hőt vonva el környezetétől. A hőelvonást hűtésként érzékeljük. A klímákban lévő levegő-freon elpárologtató, egy sűrűn lemezelt csőkígyó (hőcserélő), mely a klíma beltéri egységben helyezkedik el.

Follow me” funkció
A funkció gomb megnyomása után a szobahőmérséklet érzékelését a klíma távirányítójában elhelyezett hőérzékelő fogja végezni. A távirányító kijelzi az általa mért hőmérsékletet és 3 percenként továbbítja azt a klíma beltéri egységnek.

Fotokatalitikus szűrő
A fotokatalitikus szűrő egy speciális antibakteriális hatású szagtalanító szűrő, amely kiszűri a levegőből a szagokat, dohányfüstöt, nagy hatékonysággal távolítja el a baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat, valamint gátolja azok elszaporodását, terjedését. A szűrő közvetlen napfényre helyezve, a napsugárzás hatására regenerálódik, és visszanyeri szagtalanító hatását, így a szűrő rendszeres cseréje nem szükséges (élettartama 3-5 év).

Golden Bio bevonatú hőcserélők
A beltéri egységen – megakadályozza a különböző baktériumok és gombák megtelepedését a hőcserélő felületen. Nem keletkeznek kellemetlen szagok, a klímán átáramló levegő egészséges és friss marad. Javul a hőátadás és az energiahatékonyság. Kültéri egységben – a klíma kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedhet, a bevonat véd az eső és egyéb korróziós hatásokkal szemben.

Hidrofil bevonatos alumínium lamellázat (Zafír Blue bevonat)
Beltéri egységen: a bevonat eredményeként a lamellákon nem gyűlnek össze a légáramlást akadályozó vízcseppek, a keletkező cseppzvíz szabadon lefolyik, klíma beltéri egységünk ezért hamarabb megszárad. A lamellákon nincs nedvesség, nem tapadnak meg a szennyeződések, nem alakul ki állott levegő szag-hatása, és egyben nő a hűtés hatékonysága.
Kültéri egységen: az új bevonatnak köszönhetően a klíma kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedik, a bevonat véd az eső és egyéb külső korróziós hatásokkal szemben. Hőszivattyús (fűtő) üzemben pedig lerövidülhet a leolvasztási idő.

Hi-Power
A „Hi-Power“ üzemmóddal extra erős légkifúvást választ, amely a standard üzemmódhoz képest lényegesen erősebb hűtést biztosít.

Honeycomb szűrődizájn
A Honexcomb szűrő rendkívül funkcionális és könnyen cserélhető, így tökéletes levegőszűrést biztosít.

Hűtőkör-folyamat
A klíma kompresszor a magas nyomásra összekomprimált hűtőközeget a kondenzátorba nyomja, ahol nyomás hatására a gázból folyadék-halmazállapotú felforrósodott hűtőközeg lesz (kondenzálódás). A leadott hőenergiát a kondenzátor csöveinek falán, és a lemezeken keresztül a környező levegőnek adja át.
Ez a folyadék jut be az elpárologtatóba (beltéri hőcserélő), egy expanziós szelepen, vagy egy vékony, kapilláris csövön keresztül. A hűtést, az itt elpárolgó hűtőközeg produkálja, ami párolgása során hőt von el a környezetéből. A környezet felől áramló hőenergia az elpárologtató sűrűn lemezelt lamelláin és a rézcsövek felületén keresztül jut el a hűtőközeghez. Innen a hűtőközeg visszatér a kültéri egységbe, ahol a hűtőkör-folyamat kezdődik előlről.

IAQ szűrőrendszer
Abszorbeálja a füstöt, a gőzöket és a kellemetlen szagokat a levegből. A baktériumok 99%-át elpusztítja. Megakadályozza a penészképződést.

Időzítő funkció
A készülék 1 db ki- és 1 db bekapcsolásra, 24 órán belül programozható.
Lásd még: On timer, OFF timer

Intelligens szem
Az intelligens szem, vagyis mozgásérzékelő, figyelemmel kíséri, hogy tartózkodik-e valaki a helyiségben. Ha a szobában 20 perce nem érzékeli senki jelenlétét, a klíma standby üzemmódra kapcsol, tehát 80%-os energiatakarékos módban üzemel tovább. Amint valaki a helyiségbe lép, a klíma készülék visszaáll a beállított hőmérsékletre.

Inverter technológia
Az inverter-szabályozású klíma készülékek teljesítménye tág határok között fokozatmentesen szabályozható. Ezt a szabályozást a készülék a hűtési igénynek megfelelően automatikusan végzi, a kompresszor fordulatszámának változtatásával. Az inverteres klíma készülék a szoba pillanatnyi hőmérséklete és a beállított érték közti különbség figyelembevételével szabályozza a kompresszor villamos motorjának fordulatszámát, így a klímaberendezés mindenkori teljesítményét az optimális értéken tartja.
Az Inverter technológia előnyei a fix fordulatszámú berendezéssel szemben:
.: energiatakarékos (akár 35-45% megtakarítás)
.: kisebb hőmérsékletingadozás (precíz)
.: gyorsabban éri el a kívánt hőmérsékletet
.: halkabb működés
.: alacsony indítási áramigény

Ionfrissítő, Aniongenerátor (BIOnizer)
A klíma beltéri egység iongenerátorral van ellátva, mely feltölti a kiáramló levegőt negatív ionokkal (anionokkal). A természetben nagyon sok anion keletkezik, például vízesések mellett vagy erdőkben. A természetes levegő frissítő hatásának egyik oka éppen a természetes aniontermelődés.
Az anionok csökkentik a levegő por és füst tartalmát, elűzik az atkákat, továbbá elpusztítják a penészgombákat és semlegesítik a kellemetlen szagokat. Hozzátapadnak a levegőben lévő porszemcsékhez, baktériumokhoz és mérgező anyagokhoz, lekényszerítik őket a padlóra, ahonnan takarításkor könnyen eltávolíthatók.
Ezenkívül az anionok nyugtatják az idegrendszert, jótékony hatással vannak a vérkeringésre, erősítik az immunrendszert, segítik az anyagcsere-folyamatokat és hatékony segítséget adnak a légzőszervi megbetegedések megelőzésében (pl. asztma, tüdőgyulladás) .

Jet Cool
A Jet Cool funkció gyors lehűtést tesz lehetővé. Ebben az üzemmódban egy hűvös, erős légáramot fúj a klímagép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18 C-ot el nem éri.

Kétirányú automatikus légbefúvás
A klímánk télen a meleg levegőt automatikusan lefelé irányítja, nyáron a hideg levegőt a mennyezet felé tereli.

Klebio
Lásd: Smart Clean

Klíma készülékeket négy főbb csoportra bonthatjuk :

.: mobil klíma
.: ablak klíma
.: légcsatornás klíma

.: split klíma (osztott)

Kondenzvíz
Lásd: Cseppvíz

Kondenzvíz szivattyú
Lásd: Cseppvíz szivattyú

Környezetbarát hűtőközeg
Jelenleg számos (régebben szerelt) klímaberendezésben alkalmazott CFC (R22) hűtőközeg ózonréteg-lebontó anyagokat tartalmaz. A nemzetközi egyezmények szerint már tilos CFC-ket használni új termékekben. Mostanra már az összes új klímaberendezés már a CFC-mentes R410A hűtőközeggel van ellátva az ózonréteg védelme érdekében.
Lásd még: R410a és az R407c hűtőközegek

Környezetvédelmi zöld (v.kék) kártya
22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002.01.01-től csak a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező klimaszerelő személy végezhet hűtőközeg kezelést (így klímaszerelést), vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja. Az igazolást a környezetvédelmi miniszter által kijelölt szervezet adja ki.

Egy cég hűtőközegek kezelésére való jogosultságának ellenőrzése: >> Itt <<
Országos Monitoring és Képesítő Testület tanusítványa: >>
Itt <<

A gyártók által vállalt garanciát, csak szakszerűen -fényképes környezetvédelmi kártyával rendelkező klima szerelő által- telepített klima készülék esetében lehet érvényesíttetni. A tapasztalat az, hogy a rossz szerelés miatt, a meghibásodás nem azonnal, hanem általában egy-két év múlva jelentkezik csak, legtöbbször a kompresszor savasodása miatt.

Kw
Az egyik mértékegység, amelyben a klíma berendezések hűtési/fűtési teljesítményeiket adják meg. A másik használatos a BTU/h (BTU). Az átváltás a következőképpen néz ki:
1 kW (azaz 1.000 W) egyenlő 3.412 BTU-val és 10.000 BTU egyenlő 2.931 Kw-al.

Légcsatornás klíma

Irodaházak, bevásárlóközpontok, néha családi házak klimatizálására, hűtésére és egyben levegőcseréjére használt, klimaszerelők által telepített készülékek. A légcsatornás klíma berendezések, az álmennyezetbe süllyeszthető split klímák csoportjába tartoznak.

Meleg indítás (fűtő üzemmódban)
Fűtési üzemmódban a beltéri készülék ventilátora csak a klíma hőcserélő felmelegedése után indul el, elkerülve ezzel a hideg léghuzat kialakulását.

Mobil klíma

Egyszerűen, klimaszerelő szakember nélkül telepíthető. Könnyen mozgathatóak, szállíthatóak. A klima készülék működése közben keletkezett hőt egy (vagy két) műanyag gégecsövön keresztül a kültérbe kell kivezetnünk, ezért, vagy fali átvezetőt kell nyitnunk, vagy nyílászáró közelében kell elhelyezni a klímát. A cseppvizet a készülék egy tartályban tárolja, melyet időnként ürítenünk kell, az elvezetéséről külön gondoskodni nem kell. Vásárlás előtt érdemesszakember véleményét kérni a méretezést illetően, mivel ezek a mobil klima készülékekkizárólag kisebb szobák hűtésére alkalmasak csak.

Mozgás érzékelő
Lásd: Intelligens szem

MPI (Micro-Plasma Ion)
Ez a technológia nagy mennyiségben generál hidrogén és oxigén ionokat, melyek elpusztítják a levegőben lévő vírusokat és az allergiát okozó mikrobákat. Segít a fertőző betegségek és vírusok terjedésének megelőzésében.

Nano Titánium légszűrő
Ez az ultrafinom szűrő igen korszerű, a szokásos antibakteriális szűrőkhöz képest 1000-szer finomabb, s képes olyan kisebb mikrobák vagy baktériumok csapdába ejtésére is, amelyek a többi szűrőből elszöknének, ezáltal a szobában keringő levegő minősége erőteljesen javul.

Neo- Plazma légtísztító rendszer felépítése
1. Előszűrő (nagyobb szemcséjű szennyeződések megszűrésére), 2. Háromszoros szűrő (kellemetlen szagok megszűrésére), 3. Nano Carbon szűrő (aktív szén), 4. Plazma szűrő (nagyfeszültségű, 5KV szűrő), 5. Nano Bio Fúziós szűrő.
Lásd még: Plazma szűrő

Off Timer
A beállított időre a klíma készülék automatikusan leáll.

On Timer
A beállított időre a klíma készülék automatikusan bekapcsol.

On-Off klíma
Az On-Off klíma, vagy fix fordulatú klíma elnevezés be- és kikapcsolásos működésre utal. Ezen az elven működnek például a háztartási hűtőszekrények is. Ha a levegő hőmérséklete eléri a kívánt (távirányítón beállított) értéket, a kompresszor leáll, majd a levegő visszalmelegedése után, megint bekapcsol (újra hűt). Az on-off klíma kompresszora vagy fix (teljes, 100%), fordulatszámon üzemel, vagy nem dolgozik (áll, 0%), ezért nincs mód a teljesítményének szabályozására. Vagyis ki- és bekapcsolásokkal tartja meg a beállított hőmérsékletet. Ez magasabb energiafogyasztással és némi hőmérséklet ingadozással jár a helységben.

Osztott (Split klíma)

Jelenleg a legelterjedtebb klima készülék típus. Itt már külön válik a beltéri és a kültéri egység, és egységek kizárólag egymással együtt működnek, ezért mindenféleképpen klimaszerelő szakemberrel kell telepíttetni. Jobb hűtőteljesítményt nyújt, mint a fenti három típus, és gazdaságosabb is azoknál. Karbantartási igénye kicsi: átlagos használat mellett, évi egy-két alkalommal szükséges csak a klimát tisztítani, átvizsgálni. Néhány éve megjelentek azINVERTER -es split klímák, velük még gazdaságosabb az energiafelhasználásunk. A készülékek telepítése általában nem jár túl nagy rombolással, tehát már lakott, kész lakásokban is megoldható. Az áruk egyre többek számára elérhetővé vált, lakóhelységek, családi házak, vagy akár üzletek hűtésére is kiválóan alkalmas.

Öndiagnosztizáló funkció
Amennyiben hiba fordul elő, a készülék diagnosztizálja a problémát, és számjegykódokkal jelzi ki azt.

Öntisztító, szagtalanító funkció
A beltéri egység ventilátora a készülék lekapcsolása után még 20-30 percig működik, hogy ezzel gyorsítsa a hőcserélő és a belső részek kiszáradását. Ezzel akadályozva meg a penészedést, gombásodást és baktériumok megtelepedését a készülék belső felületein.

Páramentesítő készülék
A páramentesítő, vagy párátlanító készülék kivonja a levegő felesleges nedvességtartalmát, ezzel kellemesebb életkörnyezetet teremt. A párátlanító készülék működési elve a hűtve szárítás.

Párátlanító, szárító (Dry) üzemmód
A klíma automatikusan, időközönként ki-be kapcsolva csökkenti a levegő páratartalmát úgy, hogy közben a helyiség hőmérséklete jelentősen nem változik.
A legtöbb ember a 40% és a 60% közötti páratartalmat érzi kellemesnek. Ha sokáig nedves az időjárás, a levegő páratartalma kellemetlenül megnövekszik, akár 80% fölé. Ebben az esetben a párátlanítás funkcióval a páratartalom 60% alá csökkenthető a hőmérséklet csökkentése nélkül.

Plazmagenerátor
Az ionfrissítőhöz hasonlóan, a klíma tisztítja a levegőt, csak míg az előzőnél a negatív villamos kisülést indukáló elektródákkal működő rendszernek köszönhetjük a negatív ionokat, az utóbbinál a plazmagenerátornak.

Plasmaster szűrő
Az egyszerű karbantartás mellett, az LG légkondicionáló berendezéseinek hathatós plazmaszűrő rendszere megvédi a felhasználót a levegőben lebegő szagoktól és káros anyagoktól.

Plazmaszűrő
A klímában lévő plazma légszűrő egy aktív elektrosztatikus szűrő, mely először polarizálja a szennyeződést, majd elektronikusan leválasztja. Így a plazmaszűrő nagy hatékonysággal távolítja el a levegőből nemcsak a parányi, mikroszkopikus porrészecskéket, hanem a cigarettafüstöt, szagokat, házi atkákat, baktériumokat és polleneket is. A szűrő vízben való lemosással egyszerűen és tökéletesen tisztítható, nincs szükség a szűrő állandó cseréjére.

Powerful vagy Turbo üzemmód
Használata lehetővé teszi a kívánt hőmérséklet gyors elérését. Ebben az üzemmódban a klíma berendezés 20 percen keresztül maximális ventilátor fokozaton és maximális kompresszor fordulattal működik.

Power Select funkció
(Super Daiseikai 6.5)
Aktiválásakor a készülék teljesítménye azonnal 75 vagy 50%-ra csökken. Ez az üzemmód csak a komfort távirányítóba került integrálásra.

PRE-DEF kijelző
Ha a kültéri egység lefagy fűtő üzemmódban, a légkondicionáló automatikusan megkezdi a leolvasztást a PRE-DEF kijelző világítása mellett. Ekkor a beltéri és kültéri ventilátorok nem működnek. A kijelző akkor is világít, ha fűtő üzemben a kifújt levegő nem éri el a kívánt hőmérsékletet. Ilyenkor a klíma beltéri ventilátora alacsony fokozatba kapcsol, vagy leáll.

Pure
A „Pure” gombbal aktiválható a Super Daiseikai készülékek esetén a plazma szűrő.

Silver Ion szűrő (Silver Nano technológia)
Egészségvédelmi rendszer, légkondicionálók és légtisztítók belsejét borító nanoméretű ezüst részecskéket - ionokat (az emberi hajszál vastagságánál 75 000-szer kisebbet) jelent. Biztonságosan és hatékonyan szagtalanítja a klímaán átáramló levegőt, elpusztítja a kórokozókat, baktériumokat, penészgombákat, továbbá megakadályozza, hogy azok megtelepedjenek.

Skew Fan
A ventilátor lapát levegővel való érintkezéskor jelentkező felületi nyomásának minimalizálásával, a berendezés csúcs zajszintje a világon az egyik legalacsonyabb.

Sleep üzemmód
Lásd: Éjszakai üzemmód

Smart Clean
A klíma beltéri egységben időnként egy beépített kefe oldalirányba lesöpri a porszűrőket, majd egy kis porszívó a piszkot egy pici portároló tartályba juttatja.

Telepítés (split klíma)
Fontos kérdés, hogy egy szerelés mennyi ideig tart, mekkora kosszal jár? Általában egy készülék
telepítése 4-5 órát vesz igénybe, természetesen minden eset egyedi. Van, hogy hamarabb elkészül, van hogy picit tovább tart. Cégünk nagy hangsúlyt fektet a munkaterület tisztaságára, azaz a faláttörés és egyéb munkák által esetlegesen keletkező piszkot, törmeléket természetesen eltakarítjuk, valamint a csomagolóanyagokat elszállítjuk.

A másik alapvető kérdés, mennyibe kerül egy klima szerelés? Erre a pontos választ csak a helyszín megismerése után lehet megadni. A klimák telepítési díja körülbelül nettó 45 000 Ft-tól indul, mely magában foglalja a kiszállást, munkadíjat, mindenféle anyagköltségeket, és a szakszerű üzembe helyezést, mindezt persze garanciával (akár élettartam garanciával !).

Téliesítő szett
A téli hőmérsékleti viszonyok mellett a HŰTÉSRE használt klíma készülék kültéri egységébe, utólagosan kell beszerelni egy ún. téliesítő elektronikát. Ez egy kompresszor-fűtő öv, (melynek feladata, hogy az álló berendezésben az olajat nem hagyja ledermedni), és egy szabályozó elektronika (ennek feladata a megfelelő nyomás és hőmérséklet-viszonyok fenntartása a hűtőkörben, valamint a kültéri ventilátor motor fordulatszám szabályozása).
Ennek segítségével megelőzhető a klímaberendezés elfagyása, meghibásodása téli üzemben, akár -15 fokig.

Turbó (vagy Power) funkció
A Turbó hűtő és fűtő rendszer a beállított hőmérséklettől függetlenül 20 percen át csúcsteljesítményen működik. Ha hazaérkezése után a klíma berendezést Turbó üzemmódra állítja, pillanatok alatt lehűtheti (vagy éppen felmelegítheti) lakása levegőjét. 20 perc üzemelés után a Turbó üzemmód automatikusan visszaáll a korábban beállított üzemmódra.

Ururu-Sarara
Ez egy Daikin termék, kompakt, valódi légkezelő berendezés:
. Hűt
. Fűt
. Párásít
. Szárít
. Tisztítja a levegőt
. Megköti a szagokat

UV sterilizáló lámpa
A klíma berendezés belsejében elhelyezett UV lámpaegység ultraibolya sugarak kibocsátásával hatékonyan sterilizálja, és egyben szagtalanítja a berendezésen átáramló levegőt, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és megakadályozza a gombák megtelepedését a berendezés belső felületein. A kibocsátott sugárzás az emberi szervezetre ártalmatlan.

Zeolit filter (titánoxid/titánium-dioxid)
Két egymással párhuzamosan működő Zeolit filter eltávolítja a szennyeződéseket a levegőből. 3-5 év élettartammal rendelkeznek. Egyszerűen tisztíthatóak, elegendő a napra helyezni őket.

 

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.