A klíma fogyasztása

744px-Fujitsu-Logo.svg daikin fisher-logo12 gree klima

A klímák fogyasztását sok tényező befolyásolhatja. Ezen tényezők ismeretében további energia spórolásra nyílhat lehetőségünk.

Nézzük meg, melyek ezek az alapvető, fogyasztást meghatározó tényezők.

Fogyasztást befolyásoló tényező Közvetlen ok
Mekkora és milyen rendeltetésű helyiséget klimatizálunk teljesítményigény
Hány fokra hűtünk, hőmérséklet beállítás teljesítményigény
Milyen hatásfokú géppel klimatizálunk energiaosztály, COP, EER
Mennyi ideig tesszük mindezt használat, napi x óra

Az első szempont, amikor a klímát egy adott helyiséghez kiválasztjuk, a helyiség teljesítmény igénye. Ezt az igényt meghatározza a helyiség mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint az egyéb, "bevitt" hőforrások öszszessége. A helyiség mérete döntő, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni. Ha egy helyiségre x watt teljesítményű klíma elegendő, és egy nagyobb teljesítményű lesz felszerelve nem jelenti azt, hogy a készülék sokkal nagyobb villanyszámlát okoz.

A nagyobb teljesítményű készülék nem jelenti feltétlenül a fogyasztás növekedését, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni.

Döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

A túl nagy hőmérsékletkülönbség beállítása - egészségügyi hatások mellett - a fogyasztás tetemes növekedésével is járhat.

A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál a gépek hatásfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől(R410A,R407C...) Is függ. A hatásfokot számokban mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal jelölnek. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére.

  Hűtőteljesítmény EER Teljesítmény felvétel 1 óra fogyasztás (Ft) 6 óra fogyasztás (Ft) 30 nap fogyasztás (Ft)
Első készülék 3,5 kW 4,0 875 Watt 36,75 Ft 220,5 Ft 6.615 Ft
Második készülék 3,5 kW 2,8 1250 Watt 52,5 Ft 315,0 Ft 9.450 Ft

A táblázat jól mutatja a hatásfok fogyasztásra gyakorolt hatását. A példában két átlagos (3,5kW) teljesítményű készülék fogyasztását szemléltetjük, napi átlag 6 órás kompresszor futásidővel, 42 Ft/kWh-val számolva.

Ugyanezen hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba ("A" osztály = legjobb hatásfok) is, így nagy mértékben csökkenthetjük a felhasznált energiát, ha jó hatásfokú ( magas COP, EER számok, vagy "A" energiaosztályú ) gépet választunk. Magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

A klíma hatásfoka jelentősen befolyásolja a fogyasztást. Egy "A" energiaosztályú géppel ezrekkel lehet kevesebb a villanyszámla.

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.