Van-e jövője a napenergiának Magyarországon?

Van-e jövője Magyarországon a megújuló energiáknak? Elegendő-e a szél erőssége, süt-e eleget a nap? A rövid válasz az, hogy igen. Nincs szükségünk még atomenergiára sem.

Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Környezet és Tájföldrajzi tanszékének oktató és hallgatói elkészítettek egy tanulmány, amelynek címe az volt, hogy: ”Erre van Előre”. Ebben a tanulmányban egy víziót vázoltak fel, hogy 2040-ig Magyarország figyelembe véve a társadalmi és gazdasági realitásokat és a földrajzi lehetőségeket meddig juthatna el a megújuló energia használatában.

MI MOST CSAK A NAPENERGIA HASZNÁLATÁRA KONCENTRÁLUNK.

A tanulmány szerint a technikai lehetőségek adottak, hogy 2040-re a napenergia segítségével 152PJ áram és 212 PJ hőenergiát állítson elő az ország. Figyelembe véve az ország gazdasági lehetőségeit, a reálisabb forgatókönyv szerint 46 PJ áram és 64 PJ hőenergia lenne előállítható.

Összehasonlításképpen az elmúlt években az ország teljes energiaigénye 990 PJ körül alakult. Magyarán szólva, a napenergia alig húsz év alatt az ország teljes energiaigényének tizedét tudná biztosítani. Jelenleg a napenergia 0,2 PJ energiamennyiséget állít elő, tehát a távlatok óriásiak.

Sajnos a különböző kormányzati tervek nagyon visszafogottak a napenergia hasznosítása terén. Jellemzően 1-2 PJ energiamennyiséggel számolnak a jövőre nézve.

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI

A tanulmány alaposan elemzi a lehetőségeket, és megállapítja, hogy az épületek passzív napenergiahasznosításában is óriási potenciál van. Összességében az épületek helyes tájolásával és a napenergia közvetlen hasznosításával, akár 38 PJ energia is kinyerhető lenne. Ennek azonban kicsi a realitása, hiszen a hazai épületállomány adott, annak átalakítása nem reális, azért a kutatók ezzel nem is számoltak. Új épületeknél azonban kiemelt fontossága lehet a helyes tájolásnak, és a napenergia passzív hasznosításának.

A passzív napenergia-hasznosításnál sokkal jobb lehetőségeket nyújt a napenergia aktív hasznosítása napelemekkel és napkollektorokkal. Kérdés, hogy hova helyezzük őket? A kutatók műholdképek elemzésével megállapították, hogy az épületek tetejét, valamint a vasúti pályákat és autópályákat kihasználva nagyjából 100km2-nyi terület áll már most rendelkezésünkre, ahol napelemeket helyezhetnénk el, ráadásul ezek tájolásuk szempontjából is ideális fekvésűek.
Kérdés az, hogy ha a terület rendelkezésre is áll, akkor vajon a gazdasági potenciál elegendő-e?

A kutatók azt vizsgálták meg, hogy más európai országokban mekkora napenergia-kapacitás áll rendelkezésre per fő alapon illetve milyen ütemű volt a fejlődés.

Összehasonlítva a ciprusi, német és egyéb példák alapján, ha azt az ütemet követni tudtuk volna, akkor a 2010-es évek elejére már 2 123 MW fotovoltaikus energia állna az ország rendelkezésére. Óriási tehát a lemaradásunk.

A kutatók számításai szerint 2050-re Magyarországon ~3 800 MW napelemből előállított fotovoltaikus energia lenne kinyerhető, ami egy atomerőművet képes lenne kiváltani.

Ez az érték bár radikálisnak tűnik, hangsúlyozzuk, hogy más európai országokban tapasztalt növekedési ütemet vesz figyelembe, és a mostani technológiai viszonyokat.

Miközben tudjuk, hogy valójában a technológia a napenergia területén is rohamléptekben fejlődik, tehát a távlatok még messzebbre nyúlnak.

A földrajzi adottságaink megvannak a napenergia hasznosítására, a technológia rendelkezésre áll, a gazdaság képes erre, más csak a politikai szándék hiányzik a napenergia elterjesztésére.

Forrás: energiahir.hu

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.