Energiatakarékosság

Napjainkban egyre fontosabbá válik az energiafelhasználás racionalizálása. A növekvő energiaköltségek mérséklése, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mind olyan okok, ami miatt egyre nagyobb figyelmet kíván ez a terület mindennapjainkban. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, amelyeket nap mint nap alkalmazhatunk arra, hogy csökkentsük kiadásainkat, egyúttal tegyünk a Föld jövőjéért is!

Cseréljük le a hagyományos izzókat!

Halogénlámpa – ~25% energiamegtakarítás

izzok1

Az energiatakarékos, avagy halogénlámpák annyiban térnek el a hagyományos izzóktól, hogy esetükben az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte - a halogén körfolyamat miatt - javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Az energiatakarékos izzók 25 százalékkal hatékonyabbak és háromszor hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiké.

Kompakt fénycső (CFL – compact fluorescent lamp) – ~75% energiamegtakarítás

izzok2

Bár a kompakt fénycsövek elsőre jóval drágábbnak tűnnek, mint a hagyományos vagy halogén társaik, számítások szerint ugyanakkor áruk kevesebb, mint kilenc hónap alatt megtérül. A kompakt fénycsövek ugyanis, a hagyományos izzók energiaszükségletének nagyjából egynegyedével működnek, arról nem is beszélve, hogy tízszer hosszabb az élettartamuk. A fluoreszkáló fénycsövek viszont kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, éppen ezért ezeket tilos a háztartási hulladékkal együtt kidobni - újra kell hasznosítani őket. Erről számos kiskereskedés ingyen gondoskodik.

A világító dióda (LED – Light Emitting Diode) – ~85% energiamegtakarítás

izzok3

A legfrissebb felmérések szerint a világító dióda energiafogyasztása 85 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, élettartama pedig 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa. Bár beszerzési ára némileg magasabb, ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos háztartásban 24 izzót használnak, és a LED élettartama 20 év, akkor az összes hagyományos izzó LED-re való cserélésével átlagosan 22 százalékkal csökken a háztartás energiafelhasználása. Mindezen felül a LED használata biztonságos - ellentétben a kompakt fénycsövekkel higany- és méreganyag-mentes. Arról nem is beszélve, hogy ha egymillió háztartásban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6 700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.

2. A régi háztartási berendezéseink meglepően sok áramfelvételt jelenthetnek, a jó hír az, hogy egy esetleges cserénél már leginkább ,,A” kategóriás energiafogyasztású berendezéseket forgalmaznak az üzletek.

3. Számítógép vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy egy asztali gép fogyasztása akár 10x-ese is lehet egy notebookénak.

4. Ha meleg víz előállítása villanybojlerrel történik otthonában, érdemes a berendezés rendszeres vízkőtelenítését elvégezni, mert a fűtőszálra rakódott vízkő csökkenti a hatásfokot. Villanybojler használata esetén egy hozzá kapcsolt kollektoros rendszer nagyon gyors megtérülést hoz, persze ez egy jelentős beruházás.

5. Ha kertjében fúrt kútból locsol, a szivattyú sok áramot fogyaszthat. A fogyasztás csökkentésének lehetséges alternatívája egy a talajtól magasabbra elhelyezett esővíz gyűjtő tartály, amelyből csepegtetős eljárással locsolhatunk, kihasználva a gravitációt.

6. Ha klímát használ, próbálja meg azokra a helyiségekre korlátozni a használatot, amiben elengedhetetlen a kényelméhez, pl. a hálószobában a nyugodt éjszakai alváshoz. Nem feltétlenül kell 20 fok, kísérletezze ki a hőfokmaximumát, amiben még jól érzi magát.

7. Készülékeink standby módban is fogyasztanak minimális áramot, ettől legegyszerűbben egy kikapcsolható elosztóval válhat meg.

8. Azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, kapcsoljuk le a világítást, illetve inkább helyi világítást használjunk pl. olvasáshoz, mint fényárban ússzon az egész szoba.

9. Ma már lehetséges, hogy teljes áramfelhasználását saját napelemes rendszerével termelje meg. Ez szintén jelentős beruházás, de a 8-10 éves megtérülést követően még legalább 20 évig szolgáltatja Önnek rendszere a környezetbarát elektromos energiát.

10. Végül, de nem utolsó sorban, ne dőljön be a legkülönfélébb, "tudományosan alátámasztott", pár ezer forintért garantált nagymértékű energiafogyasztást ígérő berendezéseknek!


A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.